Vrouwen in het vak
Van oudsher is de orthopedisch schoentechnicus een ambachtsman. Dat is nog steeds het algemene beeld. Hoewel er nog steeds minder vrouwelijke orthopedisch schoentechnici zijn, neemt hun aantal toe. Collega’s Karin en Winde van Hanssen Footcare Haarlem vertellen over hun ervaringen als vrouw in het vak.
Wat zijn jullie ervaringen in een mannenwereld?
Winde: “Toen ik 24 jaar geleden begon, waren er nog maar enkele gediplomeerde vrouwelijke orthopedisch schoentechnici in Nederland. Dan nam je de telefoon op en vroeg de klant: ‘Mag ik uw man even spreken?’ Nog altijd zijn er mensen die zich verbazen dat je orthopedisch schoentechnicus bent. Ook in onze organisatie zijn de meeste collega’s man. Wanneer je naar een congres gaat of een ander schoenmakersgerelateerd event, merk je dat er heel veel meer heren dan dames in het vak zitten.” Karin voegt daaraan toe: “Of een groot aantal van de aanwezige vrouwen blijkt podotherapeut te zijn.” Winde: “Vroeger ging het ambacht van orthopedisch schoenmaker over van vader op zoon. Tegenwoordig zie je op het HBO veel vrouwelijke studenten die kiezen voor de orthopedische schoentechniek. Die meiden zitten daar niet zo zeer uit fascinatie voor het ambacht, maar vanuit de ambitie om zorg te verlenen. Mij sprak het ambachtsdenken destijds juist wel aan.”
Waarom zijn jullie orthopedisch schoentechnicus geworden?
Karin: “Ik wilde vanuit zorgambitie werken. Dat gaat op deze manier via schoenen, iets waarmee ik technisch bezig kan zijn. Je maakt daadwerkelijk een product dat je aflevert. Je begint met niets, je moet technisch creatief zijn. Ik zeg altijd ‘maatschappelijk met betrekking tot schoenen’. Het is een echt praatberoep. Klanten moeten je kunnen vertrouwen.” Ook Winde werd gedreven door de combinatie van techniek en het maatschappelijk nut van orthopedische schoenen. “Je mag er letterlijk met je handen aan knutselen. Wij leveren een medisch hulpmiddel met sterke esthetische eigenschappen.”
Maken vrouwen andere schoenen?
“Het is niet zo dat wij typisch vrouwelijke schoenen maken,” zegt Winde. “Je kunt ook niet zien welke schoenen door een man of door een vrouw gemaakt zijn. De hand van de persoon die ze gemaakt heeft is wel herkenbaar,” voegt Karin toe.
Zie je verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke klanten?
Karin: “Vrouwen zoeken meer dan mannen de vertrouwensband door meer van zichzelf te delen. Mannen komen voor het doel, het hulpmiddel zelf. Vrouwen komen meer om geholpen te worden. Voor allebei is die vertrouwensband uiteindelijk ook belangrijk. Je moet goed luisteren naar wat je klant zegt.” Ook Winde denkt dat er een verschil in communicatie is tussen mannen en vrouwen: “En dat uit zich in de paskamer. Ik herken het bij een vrouw wanneer ze een probleem heeft, zodat ze het niet hoeft uit te leggen. Een mannelijke cliënt kan soms wat gemakkelijker zijn bij het maken van de modelkeuze en zeggen ‘Doe maar wat!’. Maar ook hij wil gewoon goede zorg.”
De grootste uitdaging: een charmante orthopedische damesschoen
Winde: “Vrouwen en mannen kijken verschillend naar de functionaliteit en de vorm van de orthopedische maatschoenen. Een stoere mannenschoen is makkelijker te maken dan een charmante orthopedische damesschoen. Bij vrouwen ben ik er meer op gebrand om te achterhalen wat hun esthetische verwachting is. Ik vind het dan ook veel moeilijker om een elegante damesschoen te maken. Vrouwen willen ook meteen weten hoe de schoen eruit gaat zien. Ze kijken meer naar de details, dikke of dunne veters bijvoorbeeld. Ze hechten daar veel waarde aan.”
Ook herenschoenen moeten er goed uitzien
Toch zijn ook mannen kritisch over de functionaliteit en het uiterlijk van de schoenen. Karin licht toe: “Vrouwen hebben het meestal al een plaats gegeven dat ze orthopedische maatschoenen gaan dragen, dat maakt het wat gemakkelijker. Voor de heren besteden we natuurlijk ook veel aandacht aan hun wensen, en werken we evengoed samen aan hun eigen maatproduct. Ons doel is om voor iedereen mooie schoenen te maken, alleen de weg ernaar toe is vaak anders. Of de orthopedisch schoenspecialist nu man of vrouw is, of de klant een dame of heer, het belangrijkste is dat de schoenen voldoen aan de verwachtingen en passen bij iemands levensstijl. De schoenen moeten aan alle medische en functionele eisen voldoen én zo mooi zijn dat ze niet in de kast belanden. Met name bij pubers is dat een uitdaging. Als die een schoen daadwerkelijk aantrekken, dan heb je het goed gedaan. En dat geeft een goed gevoel.”
Vakmanschap op maat
Een uitgebreide collectie voor voeten die niet in standaard confectieschoenen passen.
Meer weten over onze werkwijze?
Voor advies of meer informatie kunt u altijd contact opnemen. Bel de dichtstbijzijnde vestiging of stuur ons een e-mail.