Schoenen aanmeten is heel persoonlijk | blog

Iedereen heeft een eigen verhaal

Mijn klanten hebben ieder voor zich een heel eigen verhaal, waarmee ik rekening houd bij het aanmeten van de schoenen. Ik vind het belangrijk om in samenspraak met mijn klant vast te stellen wat door zijn of haar aandoening niet meer kan en vooral wat er nog wél mogelijk is. Hoe is iemands leefsituatie? Hoe actief is hij of zij? Is er sprake van gevoelsstoornissen? Hoe is het looppatroon? Van daaruit ga je werken.

Samen toewerken naar functionele én mooie schoenen

Ik zeg altijd: functionaliteit staat op 1. Als die gewaarborgd is, dan ga ik kijken hoe ik zo mooi mogelijke schoenen kan maken. Dat kan ik alleen doen met de feedback die de klant mij geeft. Ik heb de kennis en de kunde, maar de klant is ervaringsdeskundige. Ik leg ook altijd uit waarom ik voor een bepaalde oplossing kies. Door goed met elkaar te communiceren, weet iemand waar hij of zij aan toe is. Mensen begrijpen hoe je tot het eindresultaat komt en hoe je het maximale wilt bereiken in draagcomfort en in uiterlijk van de schoenen. Want je kunt heel goede schoenen maken, maar als ze er niet uitzien, dan verdwijnen ze toch in de kast.

Meerdere voetklachten tegelijk

Vaak zie je bij een klant meerdere voetklachten tegelijk. Zo ook bij Nelly. Zij heeft een zeldzame en erfelijke spieraandoening, genaamd mitochondriële myopathie. Ze is bij geringe inspanning al moe en krijgt snel spierpijn, doordat de energievoorziening in de spieren is verstoord. De spieren krijgen te weinig brandstof, raken snel uitgeput en verzuren. Dat is pijnlijk. Daarbij is haar gewricht van de grote teen aangetast door artrose en is haar voorvoet doorgezakt. Ondanks haar pijn en verminderde uithoudingsvermogen, heeft zij een sterke wil om actief te zijn. Dat motiveert mij extra om haar zoveel mogelijk te ondersteunen met op elkaar afgestemde aanpassingen in haar maatschoenen.

Voor alle voetklachten aanpassingen in de maatschoenen

De schoenen die ik voor haar ontworpen heb zijn halfhoog, omdat rond de enkels versteviging nodig is. Een halfhoge schoen die hoog om de enkels sluit, neemt een deel van de functie van de spieren over. Dit helpt haar bij het lopen. Verder heb ik een voorziening onder de schoen aangebracht die het afwikkelen van de voet overneemt. Zo’n afwikkeling zorgt voor minder pijn en bespaart haar energie. Met een verstijving in de zool verminder je de beweging in het grote teen gewricht, waardoor dit minder pijnlijk is. Daarnaast heeft het voetbed een corrigerende werking voor de doorgezakte voeten. Al deze aanpassingen bij elkaar zorgen ervoor dat ze zo min mogelijk last heeft bij het lopen en het langer vol kan houden.

Een goede klik

Ik heb al vaker schoenen voor haar gemaakt en op het vorige paar was ik bijzonder trots. De kleurcombinatie van leer die ze mooi vond, hebben we samen gecombineerd in de uitvoering van de schoenen. Het leverde een heel elegant laarsje op. Bijna alsof die uit een confectieschoenenzaak kwam. Nelly was er ook erg happy mee. De nieuwe laarsjes zijn gebaseerd op hetzelfde model en deze keer naar haar wens uitgevoerd in zwart leer. Omdat we elkaar inmiddels goed kennen, kan er ook best een geintje tussendoor. Aan de ritsen van de laarsjes zitten namelijk zogeheten ‘kwastjes’. Hiermee kan ze de rits gemakkelijker vastpakken en hoeft ze minder kracht te zetten om de rits te sluiten of te openen. Onze collega’s in de werkplaats hadden er bij wijze van geintje deze keer echte kwasten aan vast gemaakt. Daar kunnen we dan samen hartelijk om lachen.

Freek orthopedisch schoentechnicus Heerlen

Freek

Orthopedisch schoentechnoloog

Team Heerlen – Hoensbroek

Lees het klantverhaal

Een positief verhaal van een optimistische dame die zich niet laat ontmoedigen. Voetklachten weerhouden haar niet te genieten van haar vrijheid.

Meer orthopedische damesschoenen

Het resultaat van een goede samenwerking: comfortabele en mooie maatschoenen. Kijk voor meer inspiratie bij onze schoencollectie.