Bij hypermobiliteit zijn uw banden en pezen flexibeler dan normaal. Uw gewrichten zijn hierdoor extreem beweeglijk. Pijnklachten ontstaan wanneer uw voeten en enkels door de hypermobiliteit overbelast raken.
Wat is hypermobiliteit?
Hypermobiliteit wordt ook wel hyperlaxiteit genoemd. Het komt veel voor bij kinderen in de groei, bij mensen van Aziatische afkomst en bij bepaalde aandoeningen zoals EDS (Ehlers-Danlos Syndromen, een verzamelnaam voor een zeldzame groep erfelijke bindweefselafwijkingen). Hypermobiliteit betekent dat uw gewrichten zeer flexibel zijn. Klachten ontstaan vaak na overbelasting, bijvoorbeeld door intensieve sportbeoefening of zware arbeid. Uw spieren raken overbelast doordat uw lichaam het gebrek aan stabiliteit op deze manier probeert te compenseren. Klachten beginnen vaak op jonge leeftijd en kunnen veranderen naarmate je ouder wordt.
Symptomen hypermobiliteit voeten en enkels
Hypermobiliteit kan in het gehele lichaam voorkomen. Hypermobiliteit in de voeten of enkels kenmerkt zich door deze symptomen:
- Lage rugklachten
- Knieklachten (bij het fietsen, traplopen of hurken)
- Regelmatig verzwikken van de enkels
- Steeds terugkerende enkelklachten
- Vermoeidheid in de rug, benen of voeten
Oorzaken hypermobiliteit
Hypermobiliteit wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg. De een heeft flexibeler bindweefsel dan de ander, daar kunt u niets aan doen. Ook mensen van Aziatische afkomst en bij bepaalde aandoeningen zoals EDS zijn over het algemeen beweeglijker dan mensen uit andere delen van de wereld. Tot slot zijn kinderen flexibeler dan volwassenen. In alle gevallen geldt dat overbeweeglijkheid geen probleem is. Pas wanneer er pijnklachten ontstaan is het belangrijk actie te ondernemen.
Behandeling hypermobiliteitssyndroom
Hypermobiliteit is aangeboren. Het kan dus niet worden verholpen. Een podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus kan uw pijnklachten wel verhelpen door uw voeten de juiste ondersteuning te bieden. Met behulp van een steunzool op maat of een kleine aanpassing in de schoen voorzien zij uw voeten graag van extra steun. Uw spieren raken zo minder snel overbelast.
Tip: gerichte oefeningen kunnen pijnklachten door hypermobiliteit ook verhelpen. Door de spieren in uw voeten en enkels extra te trainen, zullen pijnklachten in de toekomst verminderen. De spieren worden sterker, waardoor de spieren en banden minder kunnen rekken en meer kracht kunnen opvangen. Onze voetspecialisten adviseren u hier natuurlijk graag over.
Vrijblijvende voetencheck
Heeft u last van voet- of enkelklachten die mogelijk veroorzaakt worden door hypermobiliteit? Of vermoedt u klachten als gevolg van hypermobiliteit bij uw kind? Maak een afspraak voor een voetencheck bij een vestiging in uw regio. Wij onderzoeken uw voeten geheel vrijblijvend en voorzien u van een persoonlijk advies, specifiek voor uw voeten.
Voetklachten, en nu?
Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.
Last van uw voeten?
Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.
Vrijblijvende voetencheck
Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.