Fasciitis plantaris is de medische benaming voor een peesplaatontsteking. Pijnklachten doen zich voor onder de hiel van uw voet.
Wat is fasciitis plantaris?
Fasciitis plantaris is een ontsteking van de peesplaat onder uw voet. Deze pees wordt ook wel de ‘zool’ van uw voet genoemd en loopt vanaf uw hiel naar uw voorvoet. Wanneer de pees overbelast wordt, kan hij gaan irriteren. Een irritatie van de peesplaat noemen we fasciose. Langdurige irritatie kan leiden tot een ontsteking (fasciitis plantaris). Samen met hielspoor, zijn fasciose en fasciitis plantaris de belangrijkste veroorzakers van hielpijn.
Symptomen fasciitis plantaris
- Stekende, brandende, zeurende pijn onder de hiel van de voet
- De pijn kan zicht uitbreiden over de gehele voetzool
- Pijn in de ochtend bij het opstaan of na een langere periode van rust
- Pijnklachten na (langdurig) lopen of staan
Oorzaken peesplaatontsteking
Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure. De blessure komt veel voor bij uiteenlopende doelgroepen:
- Hardlopers en andere ‘springsporters’
Hardlopers en beoefenaars van springsporten krijgen er vaak mee te maken. Het te snel opbouwen van de trainingsintensiteit, het lopen op de verkeerde schoenen en het trainen op een verkeerde ondergrond zijn veroorzakers van deze voetklacht.
- Lichamelijk zwaar werk of overgewicht
Lichamelijk zwaar werk, overgewicht of zwangerschap (waarbij het gewicht in korte tijd sterk toeneemt) kunnen eveneens voor overbelasting zorgen.
- Te korte spieren
Daarnaast kan een peesplaatontsteking veroorzaakt worden door te korte spieren in de kuiten en/of voetzool. Is de kuitspier te kort, bijvoorbeeld omdat u veel op hakken loopt, dan verhoogt dit de rek op de peesplaat en kan deze overbelast raken.
- Afwijkende stand van de voet
Tot slot kan een afwijkende stand van de voet voor meer druk op de peesplaat zorgen. Mensen met holvoeten of platvoeten hebben om deze reden een verhoogde kans op peesplaatklachten.
Behandelingen ontstoken peesplaat
Een peesplaatontsteking kent verschillende oorzaken en dus ook verschillende oplossingen. De blessure is goed te behandelen, maar de genezing van een ontstoken peesplaat neemt veel tijd in beslag. Voorkomen is dus beter dan genezen. Trek bij een irritatie van de peesplaat dan ook tijdig aan de bel.
Peesplaatklachten zullen in de eerste plaats behandeld worden met rust. Is er bij u sprake van te korte spieren in uw kuiten of voetzolen? Dan voorzien onze voetspecialisten u graag van enkele rekoefeningen. Bij een afwijkende stand van de voet kunnen hulpmiddelen zoals een viscoheel of softplant (een soort kussentje onder de hiel) verlichting bieden. Is dit niet voldoende? Dan kan een op maat gemaakte steunzool de oplossing zijn. Een behandeling wordt altijd op uw persoonlijke situatie afgestemd.
Vrijblijvende voetencheck
Heeft u enkele weken rust gehouden maar neemt de pijn onder uw hiel niet af? Denkt u dat een overbelasting van de peesplaat wel eens de oorzaak kan zijn? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende voetencheck. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.