Een hallux limitus of hallux rigidus is de medische benaming voor een stijve grote teen. Deze voetklacht kan ontstaan als gevolg van slijtage of artrose aan het grote teengewricht.
Wat is een hallux limitus / rigidus?
Als gevolg van slijtage of artrose kan uw grote teengewricht minder beweeglijk worden. Bij een hallux limitus is de teen nog wel beweeglijk, maar veel minder dan normaal. Bij hallux rigidus is het grote teen gewricht volledig stijf. Een hallux limitus kan een voorstadium zijn van hallux rigidus. Het is een voetklacht die vaker voorkomt bij vrouwen.
Een beperkte beweeglijkheid van de grote teen kan erg pijnlijk zijn. Het belemmert een goede afwikkeling van de voet. Veel mensen passen – zonder dat ze het zelf weten – hun looppatroon aan. De druk wordt vaak verlegd naar de buitenzijde van de voet of de enkel. Hierdoor kunnen op termijn ook klachten aan deze onderdelen van de voet ontstaan.
Symptomen hallux limitus / rigidus:
- De teen kan niet, of lastig op en neer bewegen.
- Het bewegen van de teen is pijnlijk, voornamelijk na een periode van rust.
- De teen kan dik en gezwollen zijn
- U kunt andere voetklachten ontwikkelen als gevolg van een aangepast looppatroon.
Oorzaken stijve grote teen
Artrose en slijtage zijn de meest voorkomende oorzaken van een hallux limitus of hallux rigidus. Ook gewrichtsontstekingen zoals reuma en jicht kunnen deze voetklacht veroorzaken. Deze ontstekingsziekten verhogen de botaanwas in het grote teengewicht waardoor hij minder beweeglijk kan worden.
Daarnaast geven sommige sporten een verhoogd risico op deze voetklacht omdat het teengewricht flink te verduren krijgt. Denk hierbij aan voetbal (waarbij het teengewicht wordt belast door het trappen tegen de bal) en aan sporten waarbij veel wordt gesprongen, zoals basketbal, volleybal en turnen.
Tot slot kunnen andere voetafwijkingen een stijve grote teen veroorzaken. Vaak komt dit omdat deze voetklachten zorgen voor een extra belasting op het teengewricht. Zo komt deze voetklacht vaak voor bij mensen met een hallux valgus (scheve grote teen) en hebben ook mensen met een platvoet of holle voet een verhoogde kans op een hallux lilitus of rigidus.
Behandeling hallux limitus/rigidus
Een stijve grote teen is over het algemeen goed te behandelen. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de oorzaak en ernst van de hallux limitus of hallux rigidus. Enkele mogelijkheden zijn:
- Een op maat gemaakte steunzool met extra verstijving bij het teengewicht. Op deze manier wordt de beweging van de teen tijdens het lopen geminimaliseerd en ervaart u minder pijnklachten.
- Een op maat gemaakte steunzool die de afwijkende stand van uw voeten corrigeert en hierdoor de druk op het grote teengewricht minimaliseert.
- Een afwikkelbalk die het afwikkelen van uw voeten ondersteunt en tegelijkertijd de druk op uw grote teen vermindert.
- Een op maakt gemaakte (semi-)orthopedische schoen. Dit is slechts bij ernstige pijnklachten van een hallux rigidus nodig.
Naast diverse hulpmiddelen kan het verstandig zijn sportactiviteiten die pijnklachten geven tijdelijk te verminderen. Een podotherapeut kijkt graag samen met u wat er wel mogelijk is. Hij of zij begeleid u ook vakkundig bij het weer opbouwen van uw trainingen en kan ingrijpen als het te snel gaat.
Vrijblijvende voetencheck
Denkt u last te hebben van een hallux limitus of hallux rigidus? Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt. Ontdek of er bij u inderdaad sprake is van een verstijfde grote teen wat u hieraan kunt doen. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.
Last van uw voeten?
Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.
Vrijblijvende voetencheck
Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
Voetklachten, en nu?
Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.