Heeft u last van eelt aan uw voeten? Vormen zich eeltplekken aan de onderzijde van de voet, of juist tussen de tenen? Eelt is op zich niet schadelijk, maar kan wel erg vervelend zijn.
Wat is eelt en hoe ontstaat het?
Iedereen heeft in meer of mindere mate last van eeltvorming aan de voeten. Door langdurige wrijving en/of druk stoot de opperhuid van uw voeten meer dode hoorncellen af. De dikke laag die hierdoor wordt gevormd noemen we eelt. Eelt kan branderig aanvoelen tijdens het lopen. Soms droogt eelt uit en ontstaan pijnlijke kloven.
Eelt herkennen
Dit merkt u van eelt aan de voet:
- De huid is hard, verdikt en ruw
- De eeltlaag is geelachtig van kleur
- In sommige gevallen ontstaan kloven
Eelt voorkomen
Om eelt te voorkomen, is het vooral belangrijk om goed passende schoenen te dragen. Wissel daarnaast regelmatig van schoenen om druk- en wrijfpunten te verleggen. Te nauwe schoenen geven drukplekken en te wijde schoenen geven wrijving. Zorg dat uw tenen genoeg ruimte hebben. Draag daarom liever geen schoenen met spitse neuzen of hoge hakken.
Eelt en een afwijkende stand van de voeten
Soms is een afwijkende stand van de voeten de oorzaak van overmatige eeltvorming. Door de standsafwijking worden specifieke delen van de voet extra belast waardoor er eelt ontstaat. Denkt u dat dit bij u het geval is? Maak dat een afspraak voor een gratis voetencheck en laat uw voeten vrijblijvend onderzoeken.
Eelt aan voeten behandelen
De eeltlaag die zich vormt aan de randen van uw hakken of tenen kunt u vaak gemakkelijk zelf verwijderen. Dit kunt u doen door te vijlen met een eeltrasp of puimsteen. Bij voorkeur doet u dat na het douchen of na een (voeten)bad. Het eelt op uw voeten is dan zacht en gemakkelijk te verwijderen. Eelt vormt ook een natuurlijke bescherming van de huid. Wees dus niet té fanatiek met vijlen en laat een dun laagje zitten.
Behandeling van kloven
Wanneer het eelt op uw voeten uitdroogt kan de huid openbarsten. Er ontstaat dan een pijnlijke kloof. Meestal gebeurt dit op de hielrand. U kunt kloven het best behandelen door overtollig eelt weg te vijlen en de huid dagelijks in te vetten met een voetzalf of -crème. Er bestaan ook speciale klovencrèmes.
Eelt verwijderen door de pedicure
Sommige mensen hebben veel last van eeltvorming of eelt op plekken onder de voet die niet of lastig met een eeltvijl zijn te bereiken. In dat geval biedt de pedicure uitkomst. Het is aan te raden om overtollig eelt regelmatig weg te (laten) halen, anders kom je terecht in een vicieuze cirkel: meer eelt geeft alleen maar meer druk op dezelfde plek, wat weer extra eeltvorming tot gevolg heeft. Na verloop van tijd kan er dan een pijnlijke likdoorn ontstaan.
Pedicure voor reuma- en diabetespatiënten
Zelf eelt weghalen is niet aan te raden voor mensen die niet goed bij hun voeten kunnen of minder gevoel in hun voeten hebben door een ziekte zoals reuma of diabetes. Heeft u minder gevoel in uw voeten, dan merkt u het niet als er een wondje ontstaat, en loopt u het risico op infectie. Als eelt weggehaald wordt door een medisch pedicure, worden wondjes voorkomen en worden de voeten elke zes weken extra gecontroleerd. Pas bij reuma of diabetes ook op met eeltverwijderaars (ringetjes met salicylzuur) of eeltverwijdercrème. Deze producten bevatten een bijtend bestanddeel dat ook op plekken zonder eelt de huid aantast. Ook wanneer u bloedverdunners gebruikt, kunt u het verwijderen van eelt beter overlaten aan de medisch pedicure.
Vrijblijvende voetencheck
Blijft eelt steeds op dezelfde plek terugkomen? Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij een van onze voetspecialisten bij u in de buurt en ontdek of er wellicht meer met uw voeten aan de hand is. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.
Last van uw voeten?
Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.
Vrijblijvende voetencheck
Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
Voetklachten, en nu?
Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.