Schoenen voor diabetici
Vanzelfsprekend werken we altijd vanuit de specifieke voetklachten aan de juiste schoenoplossing. Voor diabetici in het bijzonder is het heel belangrijk dat zij een schoenoplossing krijgen die aansluit bij de voetproblematiek. Juist omdat zij ongemerkt wondjes aan hun voeten kunnen oplopen, moeten de schoenen dit risico zoveel mogelijk beperken.
Schoenrecept voor diabetische voeten
Bij het ontwikkelen van het schoenrecept voor diabetici zijn bijvoorbeeld kwetsbaarheid van de huid (door verminderd gevoel in de voeten) en standsafwijkingen van voet en tenen aandachtspunten. Daar houd ik altijd rekening mee bij de keuze voor een schoenoplossing. Ons doel is dat de patiënt tevreden de zaak uit loopt op speciaal voor hem of haar gemaakte schoenen. We willen uiteindelijk de mobiliteit van de patiënt vergroten. Om dat mogelijk te maken, werk ik intensief samen met andere voetspecialisten zoals de podotherapeut, de orthopedisch chirurg of de revalidatiearts.
Evenwicht tussen functionaliteit en vorm
Het is belangrijk dat een patiënt zich op zijn gemak voelt en hij merkt dat ik hem (of haar) begrijp. Daarom luister ik met aandacht en ben ik in mijn uitleg duidelijk over wat wel en wat niet kan. Er is altijd een zekere spanning tussen de functionaliteit en de vorm van de schoenen. Daartussen een evenwicht vinden, dat vind ik heel mooi. Om de patiënt te helpen bij de schoenkeuze gebruiken we een catalogus met heel veel voorbeelden van schoenen. Die catalogus dient als inspiratie voor de keuze van het schoenmodel. En we hebben een waaier met leermonsters in alle kleuren, om de schoenen ook qua uiterlijk zoveel mogelijk bij de drager te laten passen.
Volgens voorschrift van de orthopedisch chirurg
Een van mijn cliënten is Gertie Zuidema. Zij was doorverwezen door orthopedisch chirurg Wieske Beertema van het Zuyderland MC. Als gevolg van diabetes had zij standsafwijkingen aan haar tenen en wonden aan haar voeten. De orthopedisch chirurg stelde als criterium om schoenen te ontwikkelen waarin de genezing van de wonden bevorderd wordt en waarmee mevrouw Zuidema stabieler en beter kan lopen.
Maatwerk in en aan de schoenen
De schoenen heb ik daarom zo ontworpen dat de wondjes kunnen genezen en dat ze stabieler en beter kan lopen. Volgens het voorschrift van de orthopedisch chirurg heb ik er bij het ontwerp rekening mee gehouden dat de voorvoeten drukvrij in de schoen liggen. De voorvoet rust daarom in een zachte polstering. Aan de binnenkant van de schoen zit een lip voor versteviging van de enkel. Verder wordt de voetafwikkeling naar binnen bijgestuurd, zodat ze mooi recht kan lopen. Deze aanpassingen zijn doorgevoerd in het schoenmodel dat ze uit de catalogus heeft gekozen. Na het passen van de nieuwe schoenen heb ik de pasvorm nog iets bijgesteld om te zorgen dat de schoenen echt lekker zitten.
Ambacht en innovatie
Het mooie van het schoenmakersvak is dat je van niets tot iets komt. Dat doe je samen met de patiënt. Hoewel ik kan beschikken over moderne innovaties zoals een 3D-scanner, is veel van het werk ambachtelijk handwerk. Ik vind het leuk om met mijn handen te werken. Je bent creatief in het bedenken van de oplossing voor de patiënt én in de uitvoering van het idee. Alleen met een kwalitatief goed eindproduct neem ik genoegen.