Blog | Vakmanschap in maatschoenen

“Mijn tip: laat u adviseren over een geschikt schoenmodel

Als orthopedisch schoentechnicus ontmoet ik veel mensen die aangepaste schoenen nodig hebben om in het dagelijkse leven te kunnen functioneren. In zo’n hersteltraject luistert het heel nauw om een goed passende schoen te maken. En alleen een goed passende schoen maken, is niet voldoende. Je moet een schoenoplossing vinden waar iemand binnen zijn lichamelijke mogelijkheden letterlijk mee uit de voeten kan. Een schoen die naar omstandigheden zoveel mogelijk bewegingsvrijheid geeft.

Het schoenrecept

Eerst onderzoek ik wat de voet nodig heeft aan ruimte, correctie of ondersteuning. En overleggen we samen hoe de schoenen gebruikt gaan worden. Alleen binnenshuis of ook buiten is belangrijk om te weten. Zo kunnen geschikte materialen geselecteerd worden. Alle functionele vereisten neem ik mee in het schoenrecept. Het schoenrecept geeft aan waaraan een schoenmodel minimaal moet voldoen om comfortabel te lopen. Op basis van deze functionele vereisten, kan ik aangeven welke schoenmodellen het meest geschikt zijn. Daarna kijk ik samen met u naar alle mogelijkheden in de uitvoering van het model dat u uitgekozen heeft.

Pijn bij het afwikkelen voorkomen

Een voorbeeld. Iemand met een stijve grote teen (hallux rigidus) heeft vaak pijn onder de bal van de voet. Met name als de voet afwikkelt tijdens het lopen. In het schoenrecept neem ik dan een afwikkeling onder de schoen op. Dit betekent dat de zool zodanig aangepast wordt dat tijdens de loopbeweging de voet sneller afwikkelt. Het pijnlijke punt wordt dan ontzien. Zo’n versnelde afwikkeling moet het lichaam wel kunnen opvangen. Hiervoor is voldoende kracht in de bovenbeenspieren nodig. Afhankelijk van wat iemand lichamelijk aankan, pas ik de snelheid van afwikkelen aan.

We kiezen het schoenmodel dat het beste oogt

Het is ook belangrijk om van tevoren de vormgeving van schoenen te bespreken. Zodat u weet wat u kunt verwachten. Ik zie veel mensen met vormafwijkingen aan de voorvoet, zoals klauwtenen. Die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld reuma. In het schoenontwerp moet je er dan voor zorgen dat de gekromde tenen niet tegen de bovenkant van de schoen aandrukken, want dat is pijnlijk. Ik kan de schoen hoger maken bij de tenen, maar dat geeft meestal een lompere indruk. Als alternatief adviseer ik vaak om in het maatvoetbed extra diepte aan te brengen onder de bal van de voet en de tenen. De zool van de schoen wordt dan iets dikker. Dat kan redelijk onopvallend uitgevoerd worden.  Een stootband langs de zijkant van de schoen neemt namelijk optisch een deel van de dikte van de zool weg. Afhankelijk van het gewenste schoenmodel kiezen we dan voor de oplossing die het beste oogt.

Mijn tip

Laat u altijd adviseren voordat u een schoenmodel kiest. Maak gebruik van onze kennis en ervaring met op maat gemaakte schoenen. We vertellen u van tevoren welke modellen het meest geschikt zijn voor uw voeten. Het model dat u kiest, wordt precies aangepast op wat uw voeten nodig hebben en zo mooi mogelijk uitgevoerd. En met veel ervaring en wat vindingrijkheid is er veel mogelijk.”

Leon medische sandalen

Léon

Vestigingsmanager en orthopedisch schoentechnicus

Team Heerlen – Hoensbroek

Meer weten over onze werkwijze?

Voor advies of meer informatie kunt u altijd contact opnemen. Bel de dichtstbijzijnde vestiging of stuur ons een e-mail.

Orthopedische maatschoenen

Een uitgebreide collectie voor voeten die niet in standaard confectieschoenen passen. Voor dames, heren en kinderen.