Tips voor sporters om voetklachten te voorkómen
Tijdens het sporten worden je voeten extra belast, dus goed schoeisel is erg belangrijk. Goede schoenen voorkomen voetklachten op langere termijn. Wat kun je doen om te zorgen dat je op termijn geen voetklachten ontwikkelt? Ik geef u graag een paar tips waar u op kunt letten vóór, tijdens en na het sporten.
Vóór het sporten
Zorg voor een goede warming-up. Wat voor al je spieren geldt, gaat ook op voor je voeten. Start niet ‘koud’ met krachttraining, maar doe van tevoren een goede warming-up. Die zorgt ervoor dat je lichaam letterlijk opwarmt, je daardoor intensiever kunt trainen en je minder gevoelig bent voor blessures.
Tijdens het sporten
De belangrijkste tip is: luister naar je lichaam! Over het algemeen is het zo dat hoe jonger je bent, hoe meer je lichaam kan verdragen en hoe sneller je herstelt. Dat verandert echter naarmate je ouder wordt. Als je bijvoorbeeld op je veertigste weer gaat sporten, na een periode rustig aan gedaan te hebben, kan je lichaam anders reageren. Ook al ben je altijd sportief geweest en gewend dat ‘het wel meevalt’ en ‘het morgen wel weer over is’, wees alert als het morgen toch niet over blijkt te zijn. Het is verstandig rustig aan te beginnen en de belasting van je voeten geleidelijk op te bouwen. Forceer het niet, dan kun je langer met plezier sporten.
Tips voor sportschoenen
Iedere sport heeft natuurlijk zijn karakteristieken qua beweging, maar in het algemeen kun je zeggen dat goede sportschoenen hieraan moeten voldoen:
- Goede aansluiting om de voet, met name bij de hiel en op de wreef. De voet mag niet schuiven/ slippen in de schoen.
- Een goede demping om sprongkracht op te vangen
- Een zool met het juiste profiel dat de beweging ondersteunt. Het profiel van een zaalschoen is anders dan dat van bijvoorbeeld een hardloopschoen.
- Voldoende ruimte voor de tenen om te kunnen bewegen. De schoen mag niet knellen of de tenen tegen elkaar aan drukken. Dit belemmert een goede doorbloeding van de voeten tijdens het sporten.
Tips voor herstel na het sporten en voetverzorging
Als je conditie aan het opbouwen bent, is rust even belangrijk als gedoseerde training. Geef daarom je voeten ook een time out na een intensieve training, zodat ze de gelegenheid krijgen te herstellen. Als je fanatiek bezig bent geweest of een lange wandeling hebt gemaakt, mag je je voeten best belonen met bijvoorbeeld een lekker voetbad. Het heeft een ontspannende werking en verzorgt de huid van je voeten tegelijkertijd.
Pijn tijdens of na het sporten
Pijn aan je voeten tijdens of na het sporten kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om te onderzoeken waar de pijn precies vandaan komt, voordat we naar oplossingen gaan kijken. Anders kan een oplossing juist averechts werken of nieuwe klachten veroorzaken. Een goed voorbeeld is hielpijn. Dit hoeft niet altijd hielspoor te zijn. Ook kan pijn in knieën of heupen het gevolg zijn van de stand van de voeten. Daarom is het belangrijk eerst onderzoek te doen.
Steunzolen voor sporters
Voor veel voetklachten bij het sporten zijn aangepaste voetbedden een oplossing. Als de voeten onderzocht zijn en duidelijk is waar de pijn vandaan komt, kunnen we sportsteunzolen op maat vervaardigen. De pijn wordt dan gericht bestreden. Sportsteunzolen passen in veel sportschoenen. Niet in alle sportschoenen, maar daarin kunnen wij u adviseren.
Terugkerende pijn bij het sporten?
Heeft u last van terugkerende pijn, vraag ons dan gerust naar de gratis voetencheck. Pijn aan uw voeten tijdens of na het sporten hoeft absoluut niet te betekenen dat u moet stoppen met sporten. Er is veel mogelijk, en we kijken naar wat uw voeten specifiek nodig hebben. We hebben al veel mensen kunnen helpen met eenvoudige oplossingen, oefeningen, therapie of een maatvoetbed.
Steunzolen
Voor sporters vervaardigen wij speciale sportsteunzolen op maat. Vraag ernaar bij uw orthopedisch schoentechnicus!
Vrijblijvende voetencheck
Eerst een advies? Laat uw voeten vrijblijvend controleren en stel uw vragen. U weet snel waar u aan toe bent.