Reuma is een venijnige ziekte. Hoe het ontstaat is onduidelijk. Waar de ziekte zich als eerste openbaart is echter glashelder: in de uiteinden van uw lichaam, in uw handen en voeten.
Eerste signalen reumavoeten
Pijnlijke, stijve voeten zijn vaak een van de eerste signalen van de ziekte. Het lukt steeds minder goed om uw voeten te buigen, te strekken of te bewegen. Sommige patiënten krijgen last van een ontsteking, waardoor de voet dik en warm kan worden. Heeft u symptomen zoals deze? Dan is dit reden voor een bezoek aan uw huisarts. Hij of zij zal uw klachten onderzoeken.
Medische molen
Wordt er bij u reuma vastgesteld? Dan gaat u de zogenoemde ‘medische molen’ in en krijgt u te maken met een heel netwerk van zorgverleners. Podotherapeuten en orthopedisch schoentechnici zoals ik maken daar onderdeel van uit. Samen met huisartsen, fysiotherapeuten, reumatologen en andere professionals stellen wij alles in het werk om u als reumapatiënt zo goed mogelijk pijnvrij en mobiel te houden. Uw voeten zijn daarvoor natuurlijk heel belangrijk.
Reuma en voetzorg
Omdat beginnende reuma zich vaak in de voeten openbaart, brengen veel reumapatiënten enige tijd na de diagnose een bezoek aan een voetspecialist. Ik geef reumapatiënten bewust een slappe hand als ik hen welkom heet in mijn spreekkamer, om hen geen pijn te doen. Al kan die hand geven nu helaas niet meer in verband met corona. Ik merk dat het voor jonge mensen met reuma soms lastig is. Reuma wordt ten onrechte vaak als ouderdomsziekte gezien, maar kan evengoed op jonge leeftijd ontstaan.
Angst voor orthopedische schoenen
De angst voor orthopedische schoenen heeft jonge mensen vaak lange tijd weerhouden een afspraak te maken, maar door de toenemende pijn zijn ze toch overstag gegaan. Eenmaal in de behandelstoel kan ik hen vaak snel gerust stellen: we gaan de pijn en stijfheid in je voeten verminderen, en ervoor zorgen dat dat zo onopvallend mogelijk gebeurt met oplossingen in of aan de schoenen.
Oplossing pijnlijke, stijve voeten door reuma
Bij veel mensen met beginnende reuma kan een steunzool op maat of kleine schoenaanpassing verlichting bieden. Semi-orthopedische schoenen of volledig op maat gemaakte schoenen komen pas in een veel later stadium in beeld. Reumavoeten veranderen langzaam van vorm. Belangrijk is ze niet in hun oorspronkelijke positie terug te duwen, maar de schoen aan te laten sluiten op de nieuwe vorm van de voet.
Bij beginnende reuma vangen we kleine veranderingen in de vorm van de voet op, bijvoorbeeld met een aangepast voetbed of kleine verruiming in de schoen. Ook passen we bij mensen met stijve voeten door reuma regelmatig een versnelde afwikkeling toe. Dat kan bij veel reguliere confectieschoenen, dus dan kun je je eigen schoenen blijven dragen. Hiermee minimaliseren we de beweging in de voet, waardoor de pijn vermindert. Wat we exact toepassen verschilt natuurlijk sterk per voet, maar zeker in het begin zijn er veel oplossingen die onopvallend verwerkt worden in of aan de schoenen.
Blijf niet doorlopen met pijn
Heeft u onlangs de diagnose reuma gekregen en last van pijnlijke, stijve voeten? Blijf er niet mee doorlopen. Maak vrijblijvend een afspraak bij een van onze voetspecialisten. Samen met u bekijken we hoe we de (pijn)klachten kunnen verminderen. Is bij u geen reuma vastgesteld, maar heeft u wel al enige tijd last van stijfheid in uw voeten? Ook dan kan ik u aanraden advies in te winnen. Wellicht zorgt een overspannen pees of ander voetprobleem voor de klachten. Vul eenvoudig het formulier hieronder in, en wij nemen contact met u op voor een vrijblijvende voetencheck zonder verplichtingen.