Voeten en tenen van sporters
Ik zou bijna zeggen dat ik als pedicure aan iemands tenen kan zien of hij een specifieke sport beoefent. Bij veel sporten hebben de tenen, en met name de grote teen, meer te verduren. Ik zie regelmatig voeten van sporters met bijvoorbeeld gebroken nagels of een verdikking van het topje van de grote teen. Soms is zelfs het nagelbed beschadigd. Dat noemen we dan een traumanagel.
Voetbewegingen in de schoenen tijdens het sporten
Bij het sporten maak je specifieke bewegingen die je normaal gesproken niet (zo intensief) zou maken. Die bewegingen vergen niet alleen meer van de spieren, maar hebben ook effect op de tenen in de schoenen. Bij veel sporten maak je korte bewegingen in steeds wisselende richtingen, waardoor de voet geneigd is naar voren in de schoen te schuiven door de kracht die uitgeoefend wordt. Je zet vaart in een bepaalde richting en remt dan snel weer af of verandert van richting. Dat ‘afremmen’ leidt ertoe dat de tenen met kracht naar voren in de schoen gedrukt worden, waarbij de grote teen de meeste kracht opvangt. Deze beweging veroorzaakt bij sporters de meeste klachten aan de grote tenen. Dit is de reden waarom we goed aansluitende sportschoenen adviseren met goed geregen en aangetrokken veters. In de schoen moet precies genoeg ruimte zijn voor de tenen om te bewegen, maar zo min mogelijk te kunnen schuiven.
Stootnagels of verdikking van de top van de grote teen
Stootnagels komen regelmatig voor bij bijvoorbeeld voetballers. Door het schoppen met de voorkant van de schoen kunnen de nagels beschadigd raken. Ze zien er dan brokkelig of onregelmatig gevormd uit. Het kan ook voorkomen dat zich op de top van de grote teen eelt vormt of de top van de grote teen een bolling vertoont die de nagelgroei tegenhoudt. Die bolling zie ik ook bij golfers. Zij maken steeds dezelfde draaibeweging op de top van de tenen, waarbij de tenen tegen de neus van de schoen aandrukken. De druk op met name de grote teen hoeft niet eens heel sterk te zijn om een verdikte huid op de teentop te veroorzaken.
Ingegroeide nagels
Als de nagel te lang is, vangt deze de klap of verhoogde druk op. De nagel kan in de huid gedrukt worden en een wondje veroorzaken. Dit kan ook gebeuren als een (te kort geknipte) nagel de huid in groeit. Mijn advies is dan ook de nagels kort te houden (maar niet te kort!) en recht af te knippen. Een goede richtlijn is een klein wit randje over te laten en de nagelhoeken niet af te ronden. Afgeronde nagelhoeken vergroten het risico op ingroeien van de nagel. Ingegroeide nagels kunnen een pijnlijke ontsteking veroorzaken.
Traumanagels
We spreken van traumanagels als het nagelbed beschadigd is door een ongeluk, er bijvoorbeeld iets op de nagel gevallen is, of de schoenen te grote druk op de nagel hebben uitgeoefend. Te lange nagels kunnen ook leiden tot beschadiging van het nagelbed, omdat de nagel tijdens het sporten de meeste kracht opvangt en in de teen gedrukt wordt. Beschadiging van het nagelbed is onherstelbaar. Een pedicure kan de beschadiging niet wegnemen, maar wel het herstel van de nagel begeleiden en ervoor zorgen dat de nagel geleidelijk aan zo goed mogelijk terug groeit.
Wat de pedicure kan betekenen voor sporters
In principe kunt u gewoon uw eigen voeten goed verzorgen. Een pedicure kan helpen als u bijvoorbeeld een vervelende likdoorn hebt die weggehaald moet worden, of bij terugkerende eelt. Eelt kan pijnlijke kloofjes veroorzaken die behandeld moeten worden. Ook behandelt de pedicure verschillende huidklachten, zoals een pijnlijke, rode huid of ontstekingen. De pedicure zorgt ervoor dat u weer op wolken loopt en uw voeten perfect verzorgd zijn, wat extra prettig is als u veel van ze vraagt.
Tips
Samengevat kan ik sporters deze tips meegeven:
- Gebruik goede aansluitende sportschoenen met genoeg ruimte voor de tenen
- Zorg voor kortgeknipte nagels, maar knip ze niet te kort en knip ze recht af
- Bescherm de (grote) teen indien van toepassing. Er bestaan teenkapjes die u om de teen kunt doen en die een bescherming vormen bij het sporten. De teenkapjes zijn heel flexibel en kunt u gewoon in de bestaande sportschoenen dragen. Let er wel op dat de tenen genoeg ruimte in de schoenen houden. Bijvoorbeeld voetballers, balletdansers en golfers kunnen hier baat bij hebben.
Met andere woorden: geen enkel excuus om niet lekker te bewegen! 😉
Vragen over uw voeten?
Tijdens het sporten hebben voeten vaak veel te verduren. Heeft u pijnklachten of wilt u voetklachten voorkomen, doe dan onze vrijblijvende voetencheck bij de dichtstbijzijnde vestiging. Meld u eenvoudig aan met het formulier hieronder.
Vrijblijvende voetencheck
Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.
Met * gemarkeerde velden zijn verplicht.
Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden en alleen gebruikt om contact met u op te nemen