Wanneer uw ene been langer is dan het andere spreken we van beenlengteverschil. Een lengteverschil in de benen heeft gevolgen voor de houding van uw lichaam. Met behulp van de juiste correcties aan de schoenen en/of zolen, kunnen klachten worden voorkomen.
Wat is beenlengteverschil?
We maken onderscheid tussen twee verschillende soorten beenlengteverschil: functioneel en absoluut beenlengteverschil. Een functioneel verschil in beenlengte ontstaat door het naar binnen zakken van de voet of knie. De benen zijn even lang, maar omdat de heup door het kantelen van de voet of knie lager komt te staan, ontstaat er een verschil in beenlengte. Bij een absoluut beenlengteverschil is het ene onder- en/of bovenbeen daadwerkelijk langer dan het andere. Verschil in beenlengte kan aangeboren zijn, of ontstaan door een trauma of aangeboren afwijking.
Verschijnselen beenlengteverschil
- Zeurende pijn aan de (onder)rug
- Pijn tijdens of na (langere) belasting
- Heupklachten
- Kromme wervelkolom (scoliose)
- Vermoeidheid in voeten, benen, heup en rug
- Onevenwichtige manier van lopen
Oplossingen verschil in beenlengte
Beenlengteverschil kan op diverse manieren worden gecorrigeerd. In het geval van functioneel beenlengteverschil zorgt een steunzool ervoor dat uw voet minder naar binnen of naar buiten zakt, maar nog steeds voldoende kan bewegen om af te rollen. Een absoluut verschil in beenlengte verhelpen we meestal met een hak- en/of zoolverhoging. Normaal gesproken kunnen we in de schoen 0,75 centimeter compenseren. Dit omdat u hiermee ook 0,75 centimeter hoger in de schoen komt te staan en we slippen willen voorkomen. Bij een grotere compensatie zullen we een verhoging in de zool of hak van de schoen toepassen.
Voetonderzoek
Herkent u bovenstaande klachten? Een voetonderzoek kan uitwijzen of deze veroorzaakt worden door een beenlengteverschil. Tijdens een vraaggesprek wordt in kaart gebracht waar de pijn aanwezig is en wanneer deze optreedt. Ook willen we graag weten of u operaties aan uw heup, voeten of knieën heeft gehad.
Onderzoek naar de stand van uw voeten
We kijken naar uw gehele houding, van hoofd tot tenen. Beenlengteverschil heeft namelijk effecten door uw gehele lichaam: van scheve schouders of een gedraaide wervelkolom tot een draaiing in het bekken. Ook bekijken we de stand van uw voeten, knieën en heupen. We onderzoeken of er sprake is van een functioneel of absoluut beenlengteverschil, of dat uw klachten ergens anders vandaan komen. Is er sprake van een functioneel of absoluut verschil in beenlengte, dan wordt het verschil in kaart gebracht met de zogenaamde ‘plankjesmethode’.
Weetje: wist u dat een eventueel beenlengteverschil ook in zit- en ligpositie kan worden onderzocht? Door u verschillende bewegingen met uw rug te laten maken, kunnen we zien of beenlengteverschil bij u voor klachten zorgt.
Vrijblijvende voetencheck
Heeft u lage rugklachten of last van uw heupen, knieën, voeten of enkels, en denkt u dat dit te maken zou kunnen hebben met een beenlengteverschil? Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij u in de buurt, ontdek waar uw klachten vandaan komen en hoe ze in uw specifieke situatie verholpen kunnen worden. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.
Voetklachten, en nu?
Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.
Last van uw voeten?
Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.
Vrijblijvende voetencheck
Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.