Een blaar is een vochtophoping onder de huid. Iedereen heeft er weleens last van. Zijn blaren bij u een terugkerend probleem? Dan is het raadzaam om een afspraak te maken met een voetspecialist, zoals een podotherapeut.
Wat zijn blaren?
Een blaar is een vochtophoping tussen de opperhuid en lederhuid. Het ziet eruit als een troebel wit blaasje, maar het vocht erin is vaak helder. Blaren ontstaan door wrijving en fungeren als natuurlijke pleisters. De vochtophoping ontstaat om het onderliggende weefsel van uw voet of hiel te beschermen. Blaren zijn vervelend en pijnlijk, maar over het algemeen onschuldig.
Kenmerken van voetblaren
- Troebel wit blaasje dat met vocht is gevuld
- De omgeven huid is rood en pijnlijk
- De blaar kan pijn doen wanneer u erop drukt
- De blaar kan open springen
Ontstaan blaren
Een blaar ontstaat door langdurige wrijving op de huid. Dit kan veroorzaakt worden door intensief sporten (denk aan de langeafstand-wandelaars tijdens de vierdaagse), maar ook door het dragen van verkeerde schoenen of sokken. Zo kunnen te ruime of te krappe schoenen gaan schuren rondom de voet. Goede sokken die transpiratievocht afvoeren zijn belangrijk om blaren te voorkomen.
Mensen met een afwijkende stand van de voet lopen een verhoogde kans op blaren. Niet iedereen met een afwijkende voetvorm draagt schoenen die hierop zijn aangepast. Heeft u vaker last van blaren en komen ze steeds terug op dezelfde plek? Dan is het goed ernaar te laten kijken.
Tips om blaren te voorkomen
Met een aantal tips kunt u blaren voorkomen:
- Draag schoenen in de juiste maat (niet te groot, niet te klein). Schoenen die te krap of te ruim zijn kunnen gaan schuren
- Draag dikke, naadloze sokken bij voorkeur van katoen. Deze sokken voeren het vocht goed af en voorkomen wrijving door zweetvoeten
- Bouw uw (sport)activiteiten rustig op. Op deze manier wennen uw voeten aan de inspanning en ontwikkelt u minder snel blaren
Blaren behandelen
Blaren zijn niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. Een blaar geneest meestal vanzelf wanneer u de wrijving wegneemt. Een aanvullende behandeling is niet nodig. Indien de blaar openspringt is het belangrijk de huid goed te ontsmetten zodat een infectie van de kwetsbare huid onder de blaar wordt voorkomen.
Vrijblijvende voetencheck
Heeft u regelmatig last van blaren? Komen ze vaak terug op dezelfde plek? Wij bekijken graag hoe we blaren in de toekomst kunnen voorkomen. Meld u aan voor een vrijblijvende voetencheck bij een voetspecialist bij u in de buurt. U ontvangt een deskundig advies, specifiek voor uw voeten. Onze voetencheck is gratis en verplicht u tot niets.
Voetklachten, en nu?
Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.
Last van uw voeten?
Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.
Vrijblijvende voetencheck
Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.