Een ontstoken voet is enorm vervelend. Bij een ontsteking ontstaat er zwelling en pijn. Uw schoenen passen niet meer en/of de pijn is te hevig op nog te kunnen lopen.
Verschillende soorten ontstekingen
Belangrijk om te weten is dat er in de voet verschillende ontstekingen kunnen optreden. Voeten zijn een anatomisch complex onderdeel van het lichaam. Ze bestaan uit spieren, gewrichten, pezen en kraakbeen. Al deze verschillende onderdelen kunnen ontstoken raken. Een ontsteking kan worden veroorzaakt door overbelasting, of ontstaan door een chronische ziekte zoals reuma of jicht.
Een ontsteking kan zich plaatselijk op de voet voordoen, bijvoorbeeld ter hoogte van het grote-teengewricht of de middenvoetsbeentjes, maar ook over de gehele voet zichtbaar zijn. In ernstige gevallen kan functieverlies optreden. U kunt uw voet dan niet meer goed bewegen of belasten.
Wat zijn de symptomen van een ontstoken voet?
- Zwelling
- Pijn in de voet
- Roodheid
- Warm, kloppend gevoel
- Functieverlies (in ernstige gevallen)
Oorzaken ontstoken voet
Om een ontstoken voet te genezen moeten we eerst weten wat de oorzaak is. In overleg met uw arts bekijken we daarom eerst welk onderdeel van de voet ontstoken is, en of er bij u sprake is van een chronische ontstekingsziekte. Wanneer we dit boven water hebben, stellen we in samenwerking met de arts een behandelplan op om zo snel mogelijk van de ontsteking af te komen en eventuele toekomstige ontstekingen te voorkomen.
Chronische ontstekingsziekte: schoenvoorzieningen
Is de ontsteking in uw voet te wijten aan een chronische ontstekingsziekte, zoals reuma? Dan bekijken we in overleg met uw arts of een (lichte) voorziening in of aan de schoen verlichting kan bieden. Wat we hiervoor toepassen is per voet verschillend, maar u kunt denken aan een versnelde afwikkeling om de pijn te minimaliseren.
Overbelastings-ontsteking: rust
Wordt uw ontstoken voet niet veroorzaakt door een chronische ontstekingsreactie, dan is overbelasting de boosdoener. Een ontsteking is een reactie van het lichaam om beschadigingen te herstellen. Belangrijk is het lichaam daar de tijd voor te geven. Met andere woorden: rust houden. Bij uitwendige wondjes en ontstekingen is het daarnaast belangrijk de wondjes goed schoon te houden. Controleer uw voeten iedere dag en reinig wondjes zorgvuldig.
Maak een afspraak
Heeft u last van een (chronisch) ontstoken voet? Maak dan een afspraak bij een voetspecialist bij u in de buurt. We bekijken dan waar de ontsteking in uw situatie vandaan komt en wat we kunnen doen om de pijn voor u zo draaglijk mogelijk te maken.