Hamer- en klauwtenen

Bij hamer- en klauwtenen zijn de tenen altijd gebogen en steunen de teentoppen op de grond. Soms drukken de tenen tegen elkaar aan, waardoor sommige tenen omhoog gedrukt worden. Dit kan pijn en likdoorns veroorzaken aan de teentoppen en boven op de tenen. De afwikkeling van de voet wordt belemmerd door de teenstand. De bal van de voet wordt extra belast, waardoor (pijnlijke) druk voelbaar is onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes.

Hoe ontstaan hamer- of klauwtenen?

Hamertenen kunnen erfelijk zijn, maar worden waarschijnlijk veroorzaakt door het langdurig dragen van schoenen met een verkeerde pasvorm. De tenen passen zich dan aan de beschikbare ruimte in het schoeisel aan. Is er te weinig ruimte, dan is het mogelijk dat er tenen omhoog gedrukt worden en gaan ‘zweven’. Hamer- of klauwtenen kunnen ook het gevolg zijn van een disbalans in de spieren van de tenen, iets wat bij verschillende aandoeningen voor kan komen.

Klauwtenen komen vaak voor bij holvoeten. Doordat holvoeten steunen op een kleiner oppervlak (de bal van de voet en de hiel), komt het voor dat de voet naar meer grip en stabiliteit zoekt door te ‘klauwen’ met de tenen. Klauwtenen zijn met name een symptoom bij de zenuwaandoening HMSN (hereditaire motorische en sensorische neuropathie) en bij reuma. Ook bij verkorte pezen en spieren staan tenen vaker in de klauwstand.

Oplossingen

De podotherapeut kan helpen met steunzolen op maat of bijvoorbeeld een teenorthese. Het is belangrijk dat er geen wondjes ontstaan door de klauw- of hamerstand van de tenen. Dit geldt met name voor diabetici.

Bij medische aandoeningen is de voetproblematiek omvangrijker dan de klauwtenen alleen. De behandelend medisch specialist zal tijdens een gezamenlijk spreekuur met de orthopedisch schoenmaker bekijken wat een passende schoenoplossing is. Er zal in ieder geval ruimte gecreëerd worden voor de tenen, zodat er geen druk op komt te staan. Met een aangepast voetbed kunnen de toppen van de tenen worden ontzien en kan de druk onder de bal van de voet verdeeld worden. Om afwikkeling van de voet te vergemakkelijken, kan er bijvoorbeeld een hulp bij afwikkeling aan de schoen gemaakt worden.

Voetklachten, en nu?

Wij zorgen ervoor dat u weer uit de voeten kunt! Hoe we dat doen? In onderstaande video leggen we het graag aan u uit.

Last van uw voeten?

Doe de online voetencheck en ontdek wat er met uw voeten aan de hand is.

Vrijblijvende voetencheck

Meld u aan voor de vrijblijvende voetencheck bij een vestiging in de buurt. Onze voetspecialist bespreekt met u de klachten, onderzoekt uw voeten en voert een drukmeting uit. U krijgt een persoonlijk advies zonder verplichtingen.

  • Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met het privacybeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.