Gevoelloze voeten zonder voetverzorging bij diabetes

Mensen met diabetes mellitus hebben een grotere kans op problemen met de voeten en huid. Daarom is voetverzorging bij diabetes erg belangrijk. Voeten van een diabetespatiënt zijn extra kwetsbaar. De bloeddoorstroming naar en in de voeten en de werking van de zenuwbanen verminderen. Dat kan uiteindelijk leiden tot gevoelloze voeten. Een drukplek of een wondje voelt een diabeticus niet meer. Het verlies van gevoel in de voet is een geleidelijk proces. Als u diabetes heeft, is het het raadzaam om uw voeten jaarlijks door de podotherapeut te laten controleren. Er kunnen veranderingen optreden die u zelf niet merkt.

Wat kunt u zelf doen?

Kies voor een zachte verzorging van uw voeten. Gebruik lauw water om uw voeten te wassen. Door aantasting van de zenuwen is het mogelijk dat u niet voelt of het water te heet is, waardoor er kans op verbranding ontstaat. Test daarom altijd de watertemperatuur met uw elleboog of met een thermometer. Droog uw voeten voorzichtig af met een zachte handdoek en in het bijzonder tussen en onder de tenen. Een verzorgende voetcrème is goed voor de huid, maar gebruik deze niet tussen de tenen. De huid tussen de tenen droogt minder snel en een crème verhindert de afvoer van transpiratievocht. Weke huid is kwetsbaarder voor beschadiging.

Nagels en huid

Knip nagels recht af en knip de hoeken niet weg. Hierdoor kunnen ingegroeide nagels ontstaan. Een pedicure kan helpen als nagels pijnlijk of te hard zijn om zelf te knippen. De pedicure verwijdert ook eelt en likdoorns. Likdoornpleisters die bij drogist of apotheek verkocht worden zijn niet geschikt voor diabetische voeten, want de werkzame stoffen in deze middelen kunnen de huid verbranden en beschadigen zonder dat u het merkt. Ook wanneer u last heeft van ‘kalknagels’ is het verstandig hier zelf niets aan te doen en te rade te gaan bij pedicure of podotherapeut.

Controleer uw voeten elke dag 

Zo signaleert u vroegtijdig kloofjes, wondjes, blaren, huidverkleuringen (blauwe plekken, roodheid) of veranderingen aan teennagels. Is het lastig voor u om onder uw voet en tussen de tenen te kijken? Er bestaan handzame spiegels die inspectie onder de voet vergemakkelijken. Mocht uw gezichtsvermogen onvoldoende zijn om uw voeten goed te bekijken, vraag dit dan aan een naaste. Het is te belangrijk om na te laten.

Wondjes

Merkt u dat wondjes niet binnen 3 tot 5 dagen genezen? Laat uw voeten dan door uw huisarts of podotherapeut controleren. Wanneer een wondje aan de voeten ontstoken is, dient u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts of podotherapeut. Om wondjes te voorkomen, kunt u beter niet op blote voeten lopen. U merkt het mogelijk niet wanneer u op een scherp voorwerp trapt.

Geen voetbad bij wondjes

Neem nooit langer dan vijf minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar. Gebruik bij een voetenbad geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel na met schoon water. Bij wondjes mag u geen voetenbad nemen, want dan loopt u een hoger risico op infectie.

Voordat u uw schoenen aantrekt

Voel in uw schoen of er iets in zit waaraan u zich kunt bezeren, zoals steentjes. Draag het schoeisel dat is geadviseerd door uw arts of orthopedisch schoentechnicus niet alleen buiten, maar ook binnenshuis. Deze schoenen zijn op maat voor uw voeten gemaakt, dus zeer comfortabel qua pasvorm, en beschermen uw voeten goed.

Sokken

Ook voor sokken geldt dat ze zacht voor uw voeten moeten zijn. Sokken zonder naden zijn aan te raden om huidbeschadiging te voorkomen. Ze mogen niet te strak zitten, want dan wordt de bloedcirculatie belemmerd. Trek iedere dag schone sokken aan.

Neem geen risico

Zeker bij diabetes geldt: voorkomen is beter dan genezen. Heeft u vragen of valt u iets op aan uw voeten, neem dan contact op met uw huisarts of podotherapeut.

Nieuwe collectie naadloze sokken

Voelt u ook ieder naadje? Of heeft u juist minder gevoel in uw voeten? Dan zijn deze sokken een uitkomst. Ze zijn supercomfortabel en zeer geschikt voor diabetici.